joi, decembrie 08, 2016

De câți israelieni este nevoie pentru a aresta un palestinian?


De câți israelieni este nevoie pentru a aresta un singur palestinian? Știm exact câți palestinieni sunt arestați, dar numărul celor care iau parte la arestare este incert.





de Amira Hass

În noiembrie, IDF-ul a arestat 527 de palestinieni: 12 rezidenți ai Fâșiei Gaza (inclusiv 8 pescari) și 515 rezidenți ai Cisiordaniei ocupate (inclusiv Ierusalimul de Est ocupat). Dintre aceștia, 120 sunt copii (sub vârsta de 18 ani) și 11 sunt femei.

Aceste cifre au fost strânse și comparate de patru organizații palestiniene: Palestinian Prisoners Affairs Ministry, Palestinian Prisoners Club, centrul Al Mezan pentru drepturile omului și asociația pentru drepturile omului și sprijinul prizonierilor Addameer.

Acum haideți să încercăm să calculăm numărul minim de israelieni de care este nevoie pentru arestarea unui palestinian. Un coordonator de la serviciul intern de informații Shin Bet, un comandant de batalion, un comandant de brigadă, un comandant de companie, un comandant de detașament (sau omologii lor din poliție), un secretar sau doi care să scrie sau să dea telefoane și un intendent care să se asigure că sunt suficiente cătușe și legături pentru ochi. Apoi, cinci sau șase soldați sau polițiști care să spargă locuințele la 2 noaptea (cu același coordonator Shin Bet), cel puțin încă 20 de soldați răspândiți în jurul casei sau în cartier, trei bucătari și un avocat militar care să le acopere spatele în caz că dau de vreo belea.

Apoi e medicul militar sau cel al închisorii care verifică deținutul înainte să fie interogat sau închis, tehnicianul care repară printerul de la clinică sau de la baza militară, care întotdeauna se strică, doi polițiști care să interogheze subiectul înainte de zori la stația de poliție sau trei anchetatori Shin Bet instruiți în tortura prin privare de somn și alte metode, patru soldați sau polițiști de gardă, trei soldați care să transfere deținutul de la clinică la stația de poliție și de acolo la închisoare, un șofer și șase polițiști de la unitatea Nahshon pentru a transfera prizonierii la tribunalul militar pentru extinderea detenției.

Într-un final, judecătorul militar (sau mai mulți, depinde de numărul extensiilor detenției), un translator, un stenograf, șase gardieni de închisoare și soldați la tribunal, un reprezentant al poliției care să solicite extinderea detenției și un avocat Shin Bet în caz că dau de belea.

Câți sunt până acum? Cel puțin 65 de oameni. Eficienți și ingenioși, dau deținutul din mână în mână pe bandă rulantă. Deci cum facem? Ajungem la un compromis să spunem de 10 israelieni pentru fiecare deținut palestinian? Poate 15? Voi decideți. Sigur, nu includem aici bunica mândră, mecanicul și copilul coordonatorului care va fi dezamăgit că tatăl lui nu ajunge acasă la timp să-i citească o poveste.

La toți aceștia trebuie să-i adăugăm pe ceilalți juriști militari. (Trei? Treisprezece? Decideți voi.) Treaba lor este să explice UNICEF-ului că tot ce putem citi în rapoartele organizației Military Court Watch – o organizație care monitorizează tratamentul copiilor din închisorile israeliene – este un lucru obișnuit, face parte din procedura standard. Adică nu e nimic în neregulă.

Din cele 79 de mărturii obținute de Military Court Watch între ianuarie și noiembrie de la copiii palestinieni arestați, se conturează următoarea imagine: 51% au fost arestați noaptea, 90% au fost puși în cătușe, 84% au fost legați la ochi, 76% au fost transportați pentru interogatoriu întinși pe jos pe podeaua metalică a unui vehicul militar (însemnând că cel puțin un soldat îi imobiliza cu piciorul la podea), 58% au raportat diferite forme de abuzuri fizice, 91% dintre ei nu au avut voie să vadă un avocat înainte de interogare și numai 13% au fost înștiințați de dreptul de a nu spune nimic în timpul interogatoriului.

Ați putea spune că toate acestea sunt necesare în lupta cu terorismul și violența. Sigur că da. Exact asta au spus și albii în Africa de Sud înainte de 1994 sau în America de Sud în perioada segregării. Comparații învechite poate, dar asta nu înseamnă că nu sunt corecte.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu