duminică, februarie 26, 2017

Întâietatea genelor evreiești

de Gilad Atzmon

The Guardian a relatat că un studiu asupra supraviețuitorilor holocaustului a dezvăluit că trauma evreiască este transmisă mai departe în genele copiilor. Concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători de la spitalul newyorkez Mount Sinai condusă de Rachel Yehuda își are originea într-un studiu genetic al unor 32 de evrei, bărbați și femei, care fie au fost închiși într-un lagăr de concentrare nazist, fie au experimentat sau au fost martorii torturii, fie au trebuit să se ascundă în timpul celui de-al doilea război mondial.

Spre deosebire de The Guardian, eu am rămas nedumerit în fața acestei „revelații științifice.” Care este sensul acestor vești? Sugerează că urmașii supraviețuitorilor holocaustului sunt mai bine adaptați pentru următorul holocaust sau sugerează că odraslele supraviețuitorilor șoahului au moștenit trauma și acum sunt îndreptățiți la compensații financiare germane până la sfârșitul lumii?

Pe de altă parte, dacă Zioniștii spun adevărul și evreii au fost persecutați pe parcursul întregii lor istorii și trecutul evreiesc este presărat cu holocausturi, atunci te-ai aștepta ca „gena traumei” să fie larg răspândită printre evrei oricum. Sunt confuz.

Este evident că Rachel Yehuda, echipa ei evreiască și spitalul evreiesc erau în mod particulari interesați de genele evreiești și de suferința evreiască, dar sunt universale noile descoperiri? Cum rămâne cu afro-americanii care au supraviețuit sclaviei și care încă sunt supuși discriminării instituționale și abuzurilor constante, transmit și ei trauma în genele lor sau numai evreii posedă această capacitate fiziologică specială? Și cum rămâne cu oamenii care suferă din cauza naționalismului evreiesc sau a terorismului israelian? S-a deranjat Yehuda să vadă dacă și palestinienii transmit informația genetică urmașilor lor? Evident că nu, dintr-un motiv foarte bun. Spre deosebire de iudeocidul nazist, care a avut un început și un sfârșit în timp, suferința palestiniană neîntreruptă nu are un sfârșit predictibil. Bebelușii născuți azi în Gaza nu au nevoie să moștenească trauma de la părinții lor prin intermediul geneticii; trauma le va fi livrată direct de către armata israeliană și forțele aeriene israeliene.

În anii ce au urmat șoahului, câțiva psihologi și scriitori evrei au elaborat pe tema sensului sindromului de stres post-traumatic (Post-SST). Mereu m-a băgat în ceață termenul. Am crescut în Israel și am fost înconjurat de mulți supraviețuitori ai holocaustului – oameni cu numere tatuate pe brațe. Unii dintre ei au suferit enorm în timpul războiului. Totuși, în general erau niște oameni destul de obișnuiți. Unii erau amabili, alții mai puțin, unii erau inteligenți și șarmanți, alții nu tocmai. Holocaustul nu era o problemă de care să se cramponeze, din câte am putut să îmi dau seama. Ei doreau să își vadă de viețile lor. Dacă era ceva legat de holocaust, era că voiau să uite. Dar adesea, copiii lor erau oarecum diferiți. Mulți erau posedați de șoah într-o manieră copleșitoare și au transformat holocaustul în noua lor religie. Studiul meu asupra religiei holocaustului m-a făcut să definesc noțiunea de sindrom de stres PRE traumatic (Pre-SST) – abilitatea unică de a fi chinuit de un eveniment fictiv imaginat, proiectat într-un viitor închipuit, ireal. Această tulburare a sindromului de stres Pre-traumatic este cea care transformă politicile evreiești contemporane într-o afacere periculoasă pentru evrei și pentru restul lumii. Este Pre-SST-ul cel care îi dă posibilitatea celui care suferă de acest sindrom să vadă o amenințare existențială oriunde și în orice. Dacă am dreptate în legătură cu Pre-SST, s-ar putea chiar să aflăm că în contextul traumei evreiești, copiii sunt cei care transmit trauma în genele părinților lor supraviețuitori. Sunt sigur că Mount Sinai și Rachel Yehuda pot găsi măcar 32 de membri ai acelei comunități care să susțină asemenea descoperiri post-epigenetice.

Între timp, e clar că intrăm într-o nouă fază a studiului fobiei evreiești colective. Acum trauma evreiască se află în gene. Dacă e adevărat, religia holocaustului este acum gravată pentru totdeauna în fiziologia evreiască. Iar asta este o veste devastatoare pentru antisemiți și cei care urăsc evreii – nu are rost să îi mai chinuie pe evrei, pentru că evreii se nasc chinuiți.


Niciun comentariu: