sâmbătă, octombrie 29, 2016

Tora Regelui: un text rabinic sau o chemare la terorism? 


Cartea cu coperți groase, marmorate, împodobită cu litere ebraice aurii arată ca orice altă carte religioasă pe care ați putea-o găsi într-o librărie – dar conținutul său este cel al unui manual de utilizare rabinic care schițează un scenariu acceptabil pentru uciderea adulților, copiilor și chiar a bebelușilor ne-evrei.

Porunca ce spune „Să nu ucizi” se aplică doar între evrei, deci este interzis doar ca un evreu să ucidă un alt evreu, scriu rabinii Yitzhak Shapira și Yosef Elitzur din colonia cisiordaniană Yitzhar. Ne-evreii sunt „nemiloși de la natură” și atacurile asupra lor „le înfrânează înclinațiile diabolice”, iar bebelușii și copiii dușmanilor Israelului pot fi uciși deoarece „este clar că vor crește pentru a ne face rău”.

„Tora Regelui” (Torat Ha’Melech), Partea 1: Legile vieții și morții între Israel și restul națiunilor”, un compendiu al halacha (legea religioasă evreiască), este publicată de ieșiva (instituție evreiească tradițională de învățământ superior religios) Od Yosef Chai din Yitzhar.

În 2008, autorul Shapira a fost suspectat de a fi implicat într-un crud atac cu rachete direcționat asupra unui sat palestinian. Poliția a investigat dar nu a făcut nicio arestare. Co-autorul Elitzur a scris un articol într-un buletin religios lunar la o lună după apariția cărții spunând că „evreii vor învinge prin violență asupra arabilor”.

În 2003, conducătorul ieșivei Od Yosef Chai, rabinul Yitzchak Ginsburg, a fost condamnat de procurorul general de atunci, Elyakim Rubinstein sub acuzația de incitare la rasism pentru că a fost autorul unei cărți care îi numea pe arabi un „cancer”.

În 2006-2007, ministerul israelian al educației a dat în jur de un sfert de milion de dolari ieșivei cu pricina și în 2007-2008 a primit circa 28.000$ de la organizația non-profit americană Central Fund of Israel.

„Tora Regelui” reflectă o viziune extremă adoptată de o minoritate a rabinilor din Cisiordania, spune Avinoam Rosenak, profesor universitar specializat în teologie colonistă. Însă larga răspândire a cărții și susținerea entuziastă din partea unor rabini de seamă au scos în evidență ceea ce altfel ar fi rămas un comentariu izolat.

Ca răspuns la reproșul public făcut de rabinul Shapira la adresa sistemului juridic al statului, procurorul general israelian și prim ministrul Benjamin Netanyahu au păstrat tăcerea. De la publicarea cărții „Torat Ha’Melech”, Netanyahu a evitat cu stăruință criticarea conținutului sau a suporterilor autorului. La fel ca mulți alți prim miniștri dinaintea sa, Netanyahu s-a lăsat pus cu botul pe labe de comunitatea religioasă naționalistă a Israelului. Această slăbiciune a sa derivă din faptul că naționaliștii religioși de extremă dreapta apar în coaliția sa de guvernare și alcătuiesc o porțiune substanțială din suportul său politic. Pentru Netanyahu, o confruntare cu rabinii turbați de furie ar echivala cu o sinucidere politică sau l-ar putea împinge într-o alianță cu forțe centriste care nu îi împărtășesc devotamentul față de proiectul coloniștilor din Cisiordania.

Un panteon al principalilor rabini fundamentaliști ai Israelului a făcut paradă de puterea sa politică în timpul unui congres ad-hoc organizat într-un hotel al Ierusalimului. În fața unei audiențe de 250 de persoane printre care s-a aflat și fostul membru al Knessetului, extremistul de dreapta Michael Ben-Ari, rabinii au declarat în numele Sfintei Tora că nu vor ceda în fața oricărei tentative a guvernului de a le dirija activitățile politice – chiar și sau mai ales pe cele care includ incitarea la acte teroriste împotriva ne-evreilor.

În ciuda îndelungatei sale implicări în terorism, sau poate tocmai din cauza asta, Shapira se bucură de sprijinul unor rabini fundamentaliști de prim rang. Cel mai cunoscut suporter al său este Dov Lior, conducătorul ieșivei Shavei-Hevron din Kiryat Arba, o colonie evreiască extremistă de lângă orașul palestinian ocupat Hebron și un focar al terorismului evreiesc. Lior a apărat cu vigoare „Tora Regelui”, spunând despre ea că este „foarte relevantă, mai ales în aceste vremuri”.

Entuziasmul lui Lior față de broșura lui Shapira își are originea în propria-i atitudine eliminaționistă față de ne-evrei. De exemplu, când Lior a deținut funcția de rabin-șef al IDF-ului, el i-a instruit pe soldați în felul următor: „În vreme de război nu există civili...O mie de vieți ne-evreiești nu fac cât o unghie evreiască!” Într-adevăr, sunt doar câteva vieți ne-evreiești pe care Lior le-ar cruța. Ele sunt cele ale militanților palestinieni încarcerați care, așa cum sugera el odată, ar putea fi folosiți ca subiecți pentru experimente medicale umane.

În rest, Lior pare satisfăcut să îi privească pe palestinieni cum mor ciuruiți de mitraliere, așa cum s-a întâmplat în 1994 când dr. Baruch Goldstein a masacrat 29 de palestinieni și a rănit încă 150 în timp ce aceștia se rugau în peștera din Hebron a moscheei Patriarhilor. La înmormântarea lui Goldstein, Lior a celebrat masacrul ca pe un act menit să „slăvească numele sfânt al Domnului”. El l-a preamărit pe Goldstein, spunând că a fost „un om drept”. Mulțumită eforturilor lui Lior, un altar în memoria lui Goldstein a fost construit în centrul coloniei Kiryat Arba, pentru ca localnicii să celebreze faptele ucigașului și să-i transmită moștenirea generațiilor viitoare.

Deși declarațiile inflamatorii ale lui Lior au avut drept consecință interdicția de a participa la alegerile pentru Consiliul Suprem al Rabinilor, acesta rămâne, potrivit jurnalistului Daniel Estrin, „o personalitate respectată printre Zioniștii renumiți”. Ca urmare, Lior continuă să aibă o influență considerabilă printre elementele religioase ale IDF-ului.
Pe lângă Lior, „Tora Regelui” este sprijinită și de un alt proeminent rabin naționalist fundamentalist: Yaakov Yosef. Yosef este liderul ieșivei Hazon Yaakov din Ierusalim și un fost membru al Knessetului. Și poate mai important, este fiul lui Ovadiah Yosef, fostul rabin-șef al Israelului și liderul spiritual al partidului Shas care reprezintă un segment cheie al coaliției de guvernare a lui Netanyahu.

Cu doar câteva zile înaintea unor negocieri dintre Israel și Autoritatea Palestiniană acum câțiva ani, Ovadiah Yosef își ținuse predica săptămânală. Folosindu-se de obișnuitele invective, acesta a declarat: „Toți acești oameni răi ar trebui să piară de pe suprafața pământului...Dumnezeu ar trebui să îi lovească cu o ciumă, pe ei și pe acești palestinieni.”

Prim ministrul Netanyahu a transmis o declarație prin biroul său care spunea că „Afirmațiile rabinului Ovadiah Yosef nu reflectă viziunile lui Netanyahu sau ale guvernului israelian.”

Shlomo Aviner, unul dintre liderii mișcării coloniștilor, a apărat argumentele cărții spunând că reprezintă o „poziție legitimă” și că ar trebui să fie predată în seminariile evreiești.

Autorul cărții și suporterii săi au fost asociați îndeaproape cu mișcarea Kach, o organizație întemeiată de răposatul rabin Meir Kahane, care cerea expulzarea tuturor palestinienilor de pe Pământul lui Israel (Eretz Yisrael). Deși mișcarea Kach este interzisă, oficialii au închis ochii pe măsură ce ideologia acesteia a prins rădăcini în coloniile evreiești. „Poate că o fi ilegal să te numești Kach, dar autoritățile sunt mai mult decât tolerante față de coloniștii cu asemenea viziuni și care sunt implicați în atacuri violente. De fapt, ce făcea Kahane și banda sa în anii 80 este o joacă de copii față de îndeletnicirile coloniștilor de azi”, declara Dror Etkes, un expert în colonii.

Mișcarea Kach a fost întemeiată în 1971 de Meir Kahane, un rabin american care a emigrat în Israel. Acesta a câștigat un loc în parlamentul israelian în 1984 în baza unei platforme care susținea expulzarea tuturor palestinienilor din Israel și Teritoriile Ocupate. Din funcția de membru al Knessetului, a conceput o legislație pentru revocarea cetățeniei israeliene a ne-evreilor și interzicerea relațiilor sexuale dintre evrei și gentili.

Partidul politic a primit interdicția de a candida la parlamentul israelian în 1988 și mișcarea a fost scoasă în afara legii șase ani mai târziu. Deși gruparea este considerată organizație teroristă în SUA și majoritatea Europei, ideologiei sale i s-a permis să înflorească în coloniile evreiești.

Astăzi, zeci de rabini adoptă o interpretare a legii evreiești într-un mod identic sau mai rău decât cel al lui Kahane.

Michael Ben Ari, un fost lider Kach, a fost ales ca membru al parlamentului în 2009 din partea partidului de extremă dreapta Uniunea Națională, care deține 4 locuri în parlament (în prezent Ben Ari nu mai este membru al parlamentului).

Avigdor Lieberman, actualul ministru al apărării, a făcut și el parte din Kahane pentru scurt timp, înainte ca mișcarea să fie interzisă. Programul partidului pe care îl conduce, Yisrael Beiteinu, al treilea cel mai larg partid al guvernului, are un program anti-arab în care răsună ideologia lui Kahane.
Niciun comentariu: