miercuri, octombrie 19, 2016

O privire asupra agresivității și sentimentului de vinovăție evreiesc

de Gilad Atzmon


Unii evrei nu au fost încântați de recenta referire a lui Donald Trump la „bancherii internaționali”. Trump a declarat săptămâna aceasta că rivala sa, Hillary Clinton, este „un instrument al unei vaste conspirații implicând sume mari de bani și bănci internaționale”.

Puteți observa că Trump nu s-a referit la evrei și nu a indicat vreun grup etnic sau religios. Cu toate acestea, Jonathan Greenblatt, CEO-ul Ligii Antidefăimare, a reacționat rapid pe Twitter. „Trump ar trebui să evite retorica și tropii care au fost folosiți de-a lungul istoriei împotriva evreilor și încă încurajează antisemitismul” a scris Greenblatt și apoi a adăugat „Haideți să păstrăm ura în afara campaniei”.

Lumea s-ar putea întreba de ce un evreu american dintr-un post de conducere vede „ură” în referința critică a lui Trump la adresa bancherilor internaționali? Este oare din cauză că Greenblatt știe că bancherii internaționali care finanțează afacerea prezidențială a lui Clinton aparțin unui anumit grup etnic? Este posibil ca Greenblatt să creadă că bancherii de la Goldman Sachs, dimpreună cu indivizi ca Haim Saban și George Soros, ar putea avea unul-două lucruri în comun, în afară de a fi putred de bogați?

Și JTA (Jewish Telegraphic Agency) a fost alarmată de observația corectă a lui Trump, și anume că „Aceste alegeri vor determina dacă suntem o națiune liberă sau dacă doar avem iluzia democrației, dar de fapt suntem controlați de câteva interese speciale globale care măsluiesc sistemul.”

Încă o dată, Trump nu s-a referit în mod special la evrei, și totuși, trebuie că JTA s-a gândit că el îi avea pe evrei în minte când a spus aceste lucruri. Probabil că JTA știe ceva ce mulți dintre noi am înțeles dar preferăm să reprimăm.

Presupun că vestea bună este apariția bruscă a sentimentului de vinovăție evreiesc. Greenblatt și JTA au acționat dintr-un sentiment al vinovăției. Ei știu că sistemul bancar internațional este un teritoriu evreiesc și acest lucru îi face să se simtă inconfortabil. Dar vestea tragică este că vina evreiască nu prea duce la reflecție etică și prea adesea este transformată rapid în agresivitate.

Dacă Greenblatt ar fi fost cu adevărat preocupat de defăimare și de siguranța evreilor americani, ar fi trebuit să facă lobby în fața turmei de bancheri evrei internaționali pentru a se retrage din politicile americane. Dar, pentru Greenblatt și ceilalți din interiorul mediului său tribal, puterea evreiască este puterea de a înăbuși chiar discuția despre puterea evreiască!

În realitate, Greenblatt, un lider evreu american, îi spune candidatului republican la președinție ce subiecte să evite.

Aș dori să-i spun lui Greenblatt și acoliților săi că această dezvoltare este foarte periculoasă pentru poporul american și mai ales pentru evreii americani.


Niciun comentariu: