luni, august 08, 2016

Iudaismul și pielea neagră

de Gilad Atzmon


Articolul în limba ebraică de mai sus informează despre ierarhia goimului (ne-evreului) în cadrul universului iudaic. Se pare că pielea neagră este nasoală dar din fericire ochii asiatici sunt cușer.

Articolul spune povestea unui evreu rabinic care vroia să divorțeze de soția sa deoarece când s-a căsătorit cu aceasta nu știa că este de origine chineză. Copiii lor au moștenit ochii asiatici iar evreul cu pricina s-a plâns rabinului din cauza aceasta. Rabinul a hotărât că ochii asiatici nu sunt un defect, spre deosebire de pielea neagră, care este.

Unul dintre elevii săi rabinici l-a întrebat care ar fi fost atitudinea rabinică în cazul în care copiii s-ar fi născut cu piele neagră. Rabinul a răspuns că hotărârea ar fi fost cu totul alta deoarece negrii sunt blestemați de Blestemul lui Ham.

Blestemul lui Ham se referă la un decret emis de biblicul Noe. În Cartea Genezei, Ham, tatăl lui Canaan își vede tatăl (pe Noe) gol și beat în cortul său și râde de acesta. Noe află și îl blestemă pe fiul acestuia, pe Canaan, să fie mereu sclavul fraților săi.  Unii oameni din religiile avraamice cred că negrii sunt descendenții săi. „Blestemul lui Ham” a fost folosit de către unii pentru a justifica rasismul și înrobirea popoarelor africane.

S-a dezbătut intens faptul că iudaismul contemporan dezaprobă cu hotărâre interpretarea rasistă a Blestemului lui Ham. Dar contemporanul rabin ortodox citat mai sus susține în mod evident cea mai reprobabilă interpretare rasistă a Blestemului lui Ham. El crede cât se poate de clar că pielea închisă la culoare este un „defect” deoarece este rezultatul unui blestem.

Profesorul Tony Martin oferă o examinare academică a Blestemului lui Ham și din cauza aceasta a fost subiectul unui atac evreiesc violent. Concluziile sale sunt juste întrucât există o intoleranță rasistă teologică iudaică îndreptată împotriva celor cu pielea închisă la culoare. Rabinul citat mai sus reprezintă o dovadă în acest sens. Intoleranța evreiască față de oamenii de culoare este reflectată în atitudinea statului evreiesc față de refugiații africani și evreii etiopieni. Profesorul Martin sugerează că Blestemul lui Ham ajută la explicarea importanței vânzătorilor evrei în comerțul cu sclavi. Această intoleranță față de pielea măslinie explică atitudinea Zionismului față de palestinieni și explică și atitudinea discriminatorie a evreilor așchenazi față de evreii sefarzi (orientali) din Israel și din afara lui.
Articolul poate fi citit în original aici: http://www.gilad.co.uk/writings/2016/8/6/judaism-and-black-skin

Niciun comentariu: