marți, ianuarie 13, 2009

Liderii israelieni numiti "criminali" in Parlamentul britanic

La Londra, pe 11 ianuarie, Ministrul britanic de Externe, David Miliband a trebuit sa faca fata unui baraj de critici venite din partea membrilor Parlamentului britanic si chiar a unor fosti ministri, cu privire la pozitia oficiala exprimata de Regatul Unit in problema Fasiei Gaza, iar liderii de la Tel Aviv au fost catalogati drept "criminali de razboi"

Fostul Ministru britanic al Apararii, Peter Kilfoyle a acuzat direct Statul Israel ca ar comite "terorism de stat" in ultimele sale crime care au costat viata a circa 900 palestinieni si a solicitat Guvernului de la Londra sa "supuna Israelul unui embargou in ceea ce priveste armele".

Veteranul Partidului Laburist, fost Ministru de Externe Gerald Kaufman i-a descris pe Primul Ministru israelian, pe Minstrul de Externe si pe cel al Apararii din Statul Evreu drept "criminali de razboi" si a intrebat asistenta ce reactie internationala ar fi fost daca nu 900 de palestinieni, ci 900 de israelieni ar fi fost ucisi in acelasi mod sangeros.

Fostul Ministru Chris Mullin si David Winnock, ambii de la Partidul Laburist au fost si ei de parere ca Israelul a comis "crime de razboi in Gaza", in timp ce Conservatorul Nicholas Soames este de parere ca regimul de la Tel Aviv a actionat "contrar" legilor razboiului.

Un alt deputat, George Galloway, care fusese dat afara din Partidul Laburist pentru asprele sale critici ale razboiului din Irak, i-a descris de asemenea pe israelieni drept "criminali" si a mers atat de departe incat a cerut chiar "expulzarea Ambasadorului isrealian din Marea Britanie".

Fostul Ministru al Muncii si Pensiilor, Peter Hain, care avusese si insarcinari pe linia Ministerului de Externe, in Departamentul pentru Orientul Mijlociu (deci bun cunoscator al problematicii zonei), a spus ca "Marea Britanie ar avea nevoie de o noua politica cu privire la aceasta regiune" si a sugerat "discutii deschise cu Hamas".

A fost prima reuniune a Parlamentului de la Londra dupa Craciun, asa ca oficialii au folosit aceasta oportunitate si au exprimat pentru prima data opinii in legatura cu atacurile armatei israeliene asupra zonelor civile din Gaza.

Pe de-alta parte, intr-o declaratie oficiala, Miliband sustine ca, atat el, cat si Primul Minsitru Gordon Brown au solicitat "o imediata incetare a focului inca de la inceputul atacurilor israeliene, acum 17 zile", insa a insistat si asupra faptului ca "nu s-a putut ajunge la un consens intre cele doua parti implicate".

Totodata, Primul Ministru Brown a declarat ca "orice acuzatii privitoare la crimele de razboi trebuiesc investigate pe deplin si cat mai repede".

Niciun comentariu: